Параграф22 Daily

§22 Новини

Хакнаха сайта на ЕЦБ, няма щети

Данни за имейли и друга информация за контакти на потребителите на сайта на Европейската централна банка (ЕЦБ) са били откраднати, съобщава CNBC, цитирайки финансовата институция. Била е пробита система за сигурност, която защитава база данни на официалния уебсайт на банката, като данните за потребителите, абонирали се за информация от ЕЦБ, са компрометирани. "Няма открадната вътрешна или важна пазарна информация", като последната е била физически отделена от компрометираните данни, съобщава ЕЦБ.


"За кражбата се разбра, след като анонимен имейл беше изпратен до ЕЦБ, в който се иска откуп за информацията. По-голямата част от данните е криптирана, но някои данни, включващи имейли и улични адреси, както и телефонни номера, не са защитени", докладва европейската централна банка.


В момента се установява връзка с потребителите, чиито данни са станали жертва на атаката, добавя институцията, като призовава всички пароли на сайта да бъдат променени като предпазна мярка.


"ЕЦБ приема въпроса за сигурността на информацията изключително сериозно. Германската полиция е уведомена за случая и е започнато разследване", казва базираната във Франкфурт институция.


Централната банка на Европейския съюз е поредната жертва, която влиза в дългия списък на компании и публични органи, обект на хакерска атака в последно време. През май eBay призна, че хакери са атакували мрежата й и са получили достъп до информация за около 145 млн. клиенти на компанията.


Охранителните фирми отчитат факта, че прекалено малко средство се отделят за защита на цифровата информация и компаниите често нямат на разположение достатъчно квалифицирани служители, които да се справят с подобни ситуации.


"Растящата глобална зависимост от технологиите, съчетана с развиващата се сложност на рисковете за киберзащитата, увеличава уязвимостта ни на национално, организационно и индивидуално ниво", коментира директорът на отдела по стратегия за сигурност в NTT Com Security Гари Сидуей.

Facebook logo
Бъдете с нас и във