Параграф22 Daily

§22 Новини

Хиляди парфюми и тоалетни води с лого на световноизвестни марки задържаха на Капитан Андреево

Митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ и ТД Южна морска задържаха близо 70 000 парфюма и тоалетни води при проверки, извършени за периода 12.09-06.10.2020 г. на МП Капитан Андреево. Една част от ароматите са задържани поради съмнения, че са нарушени права върху интелектуалната собственост, а друга част са били укрити в личния багаж на пътници, влизащи в страната от Турция.

През последните две седмици на септември са открити  64 231 „маркови“ парфюма, по-голяма част от тях, пренасяни в товарен автомобил. На 12.09.2020 година камион с турска регистрация, влиза в страната от Турция и представя редовни документи за превозваната стока - парфюми за Румъния. При проверка в товарното помещение митническите служители установяват, че пренасяните 56 887 парфюма и тоалетни води носят лога на 21 световноизвестни марки, сред които Tom Ford, BVLGARI ,Paco Raban, Hugo Boss, Dior, Lancome, Thierry Mugler. В хода на проверката  са открити и недекларирани 17 колета с 1440 спортни обувки, носещи словни и фигуративни изображения на Adidas, Nike, Fila, Balenciaga, Louis Vuitton, Alexander Mqueen и 112 кашона с недекларирани 2688 мокри кърпи.

При друг случай на 02.10.2020 г. в автобус с 21 пътници,  пътуващ за Румъния са открити, в багажното отделение в чанти с личен багаж, недекларирани 800 парфюма, носещи лого на известни търговски марки. Установено е, че ароматите са собственост на един от пътниците, турски гражданин. Само за първите пет дни от месец октомври при прилагане на мерките по защита на интелектуалната собственост митническите служители са задържали 3870 парфюма и тоалетни води, открити в леки коли и автобуси, пренасяни от 15 пътници, влизащи в страната от Турция.

Във връзка със защитата на права върху интелектуалната собственост, в изпълнение на Регламент 608/2013 г. на ЕС и Закона за марките и географските означения за задържаните „маркови“  стоки са уведомени правопритежателите на марките. За укритите стоки на нарушителите са съставени актове по Закона за митниците

Facebook logo
Бъдете с нас и във