Параграф22 Daily

§22 Новини

Хиляди сигнали за онлайн сексуална експлоатация на деца от началото на пандемията

Сериозно повишение на сексуалната експлоатация онлайн на деца се отчита от началото на пандемията у нас и в света. На горещата линия на Националния център за безопасен интернет и на консултативната линия повишението е с 50-60%. Тенденцията се потвърждава и от доклад на Европол от юли. Причините - Ковид-19 и социалната изолация в съчетание с дистанционното обучение. Това коментира Антоанета Василева, член на експертната група за мониторинг по прилагане на Конвенцията за борба с трафика на хора към Съвета на Европа. Тя е лектор в започналата кампания във Варна по повод 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора. Насловът на инициативата е „Трафикът на хора, с цел сексуална експлоатация, съществува“.

В сряда беше първият ден от кампанията, с обучение за председатели и секретари на местните комисии за борба с противообществените прояви. В четвъртък започва двудневно обучение на 25 доброволци, работещи по метода „връстници обучават връстници”. Организатор е дирекция „Превенции” към Община Варна, съвместно с националната и местната комисия за борба с трафика на хора.

В рамките на кампанията в 12 варненски училища с разкрити училищни превантивни клубове, доброволци, работещи по метода „връстници обучават връстници“, ще провеждат информационни сесии. Целта е да информират младите хора за рисковете от попадане в трафик на хора и методите за предпазване. С подкрепата на студентските съвети ще се проведат информационни срещи в Техническия и в Икономическия университети в града. Всички инициативи в рамките на кампанията се организират при спазване на противоепидемичните мерки за COVID- 19.

Въвличането в този вид експлоатация е една от най-разпространените форми на трафик, съгласно официалните данни на Европейската комисия. Годишно около 300 български граждани, основно жени, биват подлъгани и експлоатирани сексуално, включително зад граница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във