Параграф22 Daily

§22 Новини

Хиляди текстилни изделия с логото на известни марки задържаха на Капитан Андреево

При две проверки, проведени в началото на седмицата, служителите от Главна Дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ и Териториална дирекция Южна морска, са задържали 7154 текстилни изделия със съмнения, че са с нарушени права върху интелектуалната собственост. При един от случаите стоката е превозвана с товарен автомобил с турска регистрация, който пътувал от Турция за Словакия.

Камионът, управляван от турски гражданин, влиза в страната от Турция на 20 юли 2020 г. и е селектиран за щателна митническа проверка. Митническите служители установяват,  че количеството на групажната стока от 704 колета съвпада с обявеното, но част от нея носи емблеми на световни марки. При проверката са открити  4815 мъжки и дамски тениски с логото на 5 световноизвестни марки, сред които Armani, Levis, Tommy Hilfinger. Открити са още 1239 суитчъра и  585 блузи с марката Disney. В същия ден в друг камион с българска регистрация, влизащ в страната от Турция, при щателна проверка  митническите служители откриват  515  детски рокли, тениски, спортни комплекти, носещи фигуративното и словестно изображение на марките Puma, Adidas, Nike, Lacoste, Polo.

В изпълнение на Европейския Регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост и Закона за марките и географските означения имитациите са задържани и за случаите ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.

От началото на годината до момента митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали над 200 000 артикула, по-голяма част от които текстилни изделия,  със знаци на регистрирани търговски марки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във