Параграф22 Daily

§22 Новини

Хитрите данъчни маневри на американските компании

Заобикалянето на данъчното законодателство ще става масова практика

Все повече американски компании ще започнат да пестят от данъци, след като се преместят в Европа заради осъществени от тях придобивания, пише FT.


Някои от най-големите сделки по сливания и придобивания през тази година включват и т. нар. данъчна инверсия - американските компании прехвърлят дейността си отвъд Океана, за да плащат по-ниски данъци. Същевременно политиците във Вашингтон засилват призивите си за реформа на корпоративната данъчна система, отбелязва изданието.


Базираната в щата Мичиган фармацевтична група Perrigo наскоро купи ирландската биотехнологична компания Elan и обяви, че се мести в Ирландия, където ще плаща данък в размер на около 17 на сто, а не 30%, колкото в Щатите. Според оценки на Deutsche Bank Perrigo ще пести от данъци по 118 млн. долара на година.


Също след придобиване на Warner Chilcott, базираната в Ню Джърси Actavis също планира да се премести в Ирландия. Данъкът, който ще плаща компанията, ще се понижи отново до 17% от ефективен данък в размер на 28 на сто. Така фармацевтичната група ще спести 150 млн. долара през следващите две години.


Американската Omnicom, която се сля с Publicis Group, ще премести централата си в Холандия, което ще й спести около 80 млн. долара от данъци годишно.


Liberty Global, която придоби Virgin Media, пък има възможността да се премести във Великобритания, където също ще може да плаща по-ниски данъци.


Двигателят за сливанията и придобиванията в никакъв случай не са ниските данъци или пък планираните премествания, подчертават експерти. Според тях обаче нарастващият брой сделки ще накара повече американски компании да напуснат страната.


През последните няколко години станахме свидетели на нарастващ брой премествания на американски компании, които са осъществили придобивания. Трансграничните сливания и придобивания продължават да се увеличават, така че тенденцията ще продължи , коментира Марк Кингстън от юридическата компания Linklaters.


Същевременно в САЩ се засилват политическите дебати за данъчната система. Демократи, републиканци и Белият дом се споразумяха, че данъчната система в страната трябва да бъде реформирана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във