Параграф22 Daily

§22 Новини

Хлорохинът може да бъде разчетен от тестовете на КАТ като метамфетамин

Смятаният за лекарство срещу Covid-19 хлорохин може бъде засечен от полевите тестове на КАТ като употреба на метамфетамин. За това алармират граждански организации.

Наредбата, уреждаща тестването на водачите за шофиране под въздействието на наркотици, дава възможност да бъдат санкционирани невинни хора, приели определени лекарства или хранителни добавки, тъй като полевите тестове на КАТ са неточни, казва Димитър Карагегов от Българското либертарианско общество и добавя, че сред медикаментите, попадащи в тази група, е и хлорохинът.  Проблемът датира още от 2017-а година, уточнява Карагегов.

Принципът на нулева толерантност, който страната ни е възприела през 2017-а година, е правилен, смята Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и признава като сериозен проблем това, че Пътната полиция разполага с недостатъчно тестове.

Броят на случаите на санкционирани шофьори заради употребата на лекарства или поради следи от наркотици, взети по-рано, е твърде малък. Това са по-скоро изключения, смята Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във