Параграф22 Daily

§22 Новини

Холандия ни отлага за Шенген

Холандия ще изчака доклада за върховенството на закона и независимостта на институциите в Румъния преди да преразгледа позицията си срещу членството на Букурещ и София в Шенгенското пространство.Докладът на Европейската комисия за Румъния предстои да излезе в края на годината и според Холандия дебатите за членството на двете балкански страни трябва да бъдат изместени за следващата година. Това става ясно от внесената в холандския парламент позиция на правителството за юлските доклади на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи.


Холандия смята, че условията за присъединяване на България и Румъния към Шенген още не са изпълнени. Според Хага двете страни са постигнали значителен напредък по мониторинговия механизъм в редица области, но все още не са покрили всички заложени в него показатели. Затова наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи у нас и в Румъния трябва да продължи. Холандия ще отстоява тази позиция на предстоящия в началото на следващата седмица Съвет по общи въпроси, на който ще бъдат обсъждани юлските доклади на Еврокомисията за България и Румъния. Холандия продължава да обвързва заключенията в тях с темата Шенген, и смята, че обсъждането й трябва да бъде отложено за след края на годината, когато Еврокомисията ще публикува допълнителен доклад за върховенството на закона и независимостта на институциите в Румъния. На това мнение са и други страни от Евросъюза, се казва в позицията на холандското правителство.


В следващите дни холандският парламент ще може да задава въпроси по нея, като се очаква да я одобри с писмена процедура в края на тази седмица. Насроченото за този четвъртък заседание на Съвета на вътрешните министри, на което трябваше да се обсъжда приемането ни в Шенген, беше отменено заради невъзможност да се постигне напредък по темата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във