Параграф22 Daily

§22 Новини

Хора от Буковлък твърдят, че са продали гласа си

Схеми и съмнения за купен вот в плевенското село Буковлък. За това сигнализираха местни жители, които твърдят, че са гласували контролирано и са получили пари за това, сочи Нова Тв.

След изборния ден в Плевен и областта, с екипа ни се свързаха хора, които признават, че са продали гласа си в село Буковлък. Там за кметското място се борят местна коалиция и независим кандидат, издигнат от инициативен комитет. „Струват между 30 и 60 лева. Едните спряха в 12:00 часа да изкупуват гласове и другите започнаха  да вдигат цените на 60 лева”, разказва анонимният източник.

Вотът с преференции е контролирано насочен към конкретен кандидат. За игра с преференции говори неофициално и друг човек от ромската общност в селото. По думите му тарифата на глас варира между 20 и 50 лева. „Дават по 20,30, 50 лв. на някои. Дават, плащат си, идва тук някой от Плевен и казва: „На мен ми трябват толкова гласа, моят син ще влезе с преференция”, вади, плаща по 50 лева, има 30 души, отива, праща хората вътре”, разказва друг източник.

Бюлетините били предварително попълнени - отбелязана е партията и предпочитаният кандидат.

В изборния ден в селото дойде полиция заради сигнали, че наведнъж няколко избиратели влизат в стаите за гласуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във