Параграф22 Daily

§22 Новини

Хората от Световната банка се запознаха с мерките за подобряване правната рамка по несъстоятелността

Заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова запозна постоянния представител на Световната банка за България Фабрицио Зарконе с предприетите мерки за подобряване на правната рамка в производствата по несъстоятелност, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. На работната среща в правосъдното ведомство са присъствали и Ракел Летелиер и Ануар Арид - специалистите в глобалната практика "Финанси" и Силвия Стойнова, специалист "Операции" към Световната банка.

„Правителството на България прие през юни Пътна карта за изпълнение на препоръките относно рамката за несъстоятелност и стабилизация. Тя предвижда до октомври 2020 г. да са изготвени и предложени законодателни промени във връзка с несъстоятелността“, заяви заместник-министър Ахладова.

Сред основните цели на предстоящите нормативни изменения са: въвеждането на системи за ранно предупреждение и процедура за опрощаване на дълг; по-лесен и бърз достъп до производства по несъстоятелност и процедури по стабилизация за юридически лица и предприемачи; ускорени процедури за малки предприятия; съкратени процесуални срокове в рамките на производствата по несъстоятелност; единен процес на разглеждане на молби в рамките на едно и също производство; цялостна реформа на фазата по предявяване и приемане на вземанията; намалени съдебни такси, приложими за отменителните искове.

Пътната карта предвижда още подобряване на съдебна инфраструктура, насърчаване на използването на електронни средства за комуникация и по-добро взаимодействие между синдика и довереното лице, обясни заместник-министър Ахладова.

Фабрицио Зарконе заяви, че Световната банка с интерес наблюдава реформата в България в областта на несъстоятелността и изрази готовност за оказване на подкрепа, посредством опита на друга държави в тази сфера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във