Параграф22 Daily

§22 Новини

Хората в Батак на протест срещу тонове италиански боклук

Масовото недоволство на жителите в Батак срещу стоварването на тонове италиански боклук в пустеещия бивш военен завод в града, съобщава NOVA. Депонирането се извършва от казанлъшка фирма, която е получила разрешение от регионалната екоинспекция в Пазарджик за изпълнението на тази дейност. Оказа се, че по документи фирмата си е извоювала право да депонира 6 пъти повече отпадъци, отколкото самата община Батак може да генерира за цялата година.

Хората твърдят, че отпадъците са депонирани в халето преди месеца без те да бъдат предупредени  и без тяхно съгласие. „Според нас тук има много опасни и канцерогенни отпадъци, които ще замърсят много въздуха.  Мислим, че мястото на тези боклуци не е тук, тъй като тук има хора, които искат да живеят в една нормална среда”, разказват протестиращи. „За съжаление за опасния отпадък, който застрашава околната среда разбрахме от Facebook.

Преди време беше обявено, че тук в Батак имаме най-чистия въздух. Тук сме малко хора, но какво означава това, че трябва да умрем ли?”, питат протестиращите. Според тях, се вижда, че складираният отпадък не е индустриален. Те допълват, че ги притеснява и фактът, че никой не охранява мястото. „По-добре да го запалим и да го няма. След като направихме завода сметище, по-добре да го няма… и него и боклука”, допълват протестиращите граждани. Заради създалото се напрежение фирмата складираща боклука обещава, че още понеделник ще започне да извозва отпадъците на друго място.

От РИОСВ-Пазарджик казват, че съдържанието не е опасно, но на фирмата ще бъде съставен акт заради разхвърлените текстилни вълна от балите. Глобата е от 7 до 20 хиляди лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във