Параграф22 Weekly

§22 Новини

Хотелиери искат туристическа полиция

Да бъде сформирана специализирана туристическа полиция, която да работи постоянно на територията на националните курорти. За това настоява в писмо до вътрешния министър Цветан Цветанов Съюзът на собствениците в курорта Слънчев бряг. Предложението цели повишаване сигурността на туристите.Хотелиерите искат да бъде разкрито още едно полицейско управление с постоянен числен състав на територията на община Несебър тъй като тя е една от най-натоварените през туристическия сезон. От Поморие до Обзор през летните месеци се струпват над 450 000 туристи, които трудно могат да бъдат опазени от наличните по щат 120 полицаи.


За сравнение в писмото се посочва, че големите ни центрове в страната, като Бургас, Варна и Пловдив се обслужват съответно от четири, пет и шест на брой РПУ-та, а територията от Поморие до Обзор, където се струпват и най-много криминални елементи през лятото, се обслужва само от едно РПУ.


Черноморието е със специфични характеристики от гледна точка на осигуряването на сигурността, което предполага задължително служителите на реда да имат специална подготовка и да познават отлично региона, твърди председателят на Управителния съвет на Съюза на собствениците в курорта Слънчев бряг Елена Иванова.


Както е известно, МВР осигурява допълнително командировани служители в този регион, но и те не стигат. Хотелиерите подчертават и необходимостта от изграждане на представителна сграда на РПУ-Несебър, тъй като материално-техническата база на управлението е от 1970 година. Нужно е сериозно обновяване и подобряване на условията, отговарящи на изискванията, капацитета и значимостта на региона, посочват в писмото си хотелиерите. Те предлагат всяка година, в началото на летния туристически сезон, специалисти от РПУ Несебър да организират и провеждат инструктаж на персонала в хотелските комплекси за по-голяма бдителност и опит в предотвратяването на инциденти.


С туроператорите да бъдат провеждани курсове за обучение по осигуряване на сигурността на туристите, предлагат от съюза и настояват видео наблюдението на Летище-Бургас да се извършва от експерти още на портала, като бъде включен и паркингът.


Туристите от Израел ще бъдат предварително запознати с практиките по засилената охрана на територията на летището, при трансферите до курорта и на територията на хотелите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във