Параграф22 Daily

§22 Новини

Хотелиери проговориха за измамата "шведска маса"

AiF.ru разказва за тайните на хотелиерите, които им помагат да спестят възможно най -много от храната за посетителите.

Непоносима жега

Много ресторанти се опитват да потиснат апетита на посетителите колкото е възможно повече. За това, например, изключват климатиците или изобщо не ги монтират в залите. Изводът е прост: човек в жегата няма да може да яде много, но ще пие повече течност. А соковете, водата и още повече сладоледът не винаги са включени в списъка с безплатни ястия. Те могат да сервират и студени гарнитури или, напротив, топли салати. По принцип не са нарушени никакви норми, освен една: безвкусна е.

Ако съдовете все още са изпразнени, сервитьорите имат инструкции да не ги пълнят още тази минута. Особено ако има скъпи продукти. Но гарнитурите се носят бързо.

Сервитьорите или готвачи сами налагат най-скъпите ястия

В повечето хотели самият готвач или сервитьор слага парчета месо или риба в чиниите на посетителите. Изглежда, че можете да вземете колкото искате, но мнозина се чувстват неудобно да искат да поставят повече или няколко пъти, за да излязат за още. И готвачът умишлено го поставя бавно, по едно парче. Нещо повече, и дете, и възрастен мъж, въпреки че е малко вероятно последният да яде толкова много. Принципът е прост: посетителите са изправени пред гарнитури, чиято цена за собственика е само стотинки. Макаронени изделия, ориз или булгур се купуват от магазини на едро. Затова хотелиерите се надяват туристите да натъпчат корема си със спагети или ечемик и да ядат по -малко месо и риба.

В евтините хотели месото се заменя със соеви котлети или карантии. Готвачът се преструва, че не разбира същността на твърдението, ако има такова. Ето месото, изяжте го! Скъпите хотели използват различен трик. Скъпите меса и риба се държат далеч от гостите. По правило туристът събира храна от първите няколко контейнера за ястието. Има шанс той да не достигне до най -скъпите ястия или да не иска да застане на опашка.

Малки чинии и големи чаши

И туристите разрешиха този трик, защото нищо не ви пречи да се приближите до разпределителната линия два, три, петнадесет пъти. Това не се прави от някой като мързеливите, не прекалено гладните или съвестните. „Преди това купувахме и малки чинии“, доверява собственичката на един от турските хотели рускинята Татяна. Но нашите туристи, напротив, ядоха повече. Ако преди да вземат гарнитури и пиле в чиния, то с малки чинии в ръка те просто слагат всичко в различни чинии. Или изобщо не докоснаха гарнитурите: изглежда, че поставянето на огромна чиния с месо е неудобно, но малка е нормална. Но ние наистина използваме големи чаши за вода. Но само за нея.

Санкции за изваждане на храна и оставяне в чиния

Татяна признава: този момент би могъл да спести много, но не винаги работи. Според хотелиера повечето хотели публикуват обяви: за изнасяне на храна от ресторанта - глоба. И кой го получи, толкова добре? Не е посочено в договора за покупка на ваучер. Това е просто измислица, опит за плашене. „Един следобед се разходих по плажа, който хотелът ни наема“, казва рускинята. Всички дъвчат. Защо не в ресторанта, а край морето? Започнах да се вглеждам внимателно - всеки втори човек изяжда това, което е събрал от масата на закуска или обяд. Варени яйца, сандвичи с наденица и сирене, конфитюр. Това е арогантност! Те започнаха да гледат, така че да не могат да го понесат, по -внимателно. Но гостите са обидени, сякаш не познават принципа на бюфета".

Според предприемача, сега, поради дребна кражба, тя трябвало да се откаже от порционното сладко, масло, шоколадова паста, кетчуп. Всичко това лежи на общо ястие, а не на порции. „В ерата на коронавирус би било най-добрият вариант отново да се върнем към оригиналната опаковка, но туристите издържат на всичко, дори на торбички с чай“, казва Татяна. Затова въведохме някои промени миналата година, но не се върнахме към порционните стоки. Направихме прозрачен екран на зоната за обслужване, за да отделим сервитьорите и готвачите от туристите. И ние се опитахме да се раздаваме и да прилагаме храната сами, доколкото е възможно. Спестяванията бяха значителни".

Жената каза, че трябва да се откаже от сладкиши и торти, въпреки че те са гордостта на хотела.Те били заменени от суфлета и турски сладкиши с мед - по-евтини и по-трудни за издържане.

Вчерашни салати...

Всеки знае, че ястията на шведска маса се приготвят от продукти с различно качество. Но, за съжаление, срокът на годност на готовите храни не винаги се спазва. Това се потвърждава от готвача на един от хотелите в Египет. Той казва, че всички сладкиши (национални пайове като пица, бутер, увити в пита хляб) са пълни с наличното. Това могат да бъдат зеленчуци, които вчера не са били ядени в салати, и яйца от закуска и, разбира се, колбаси. Главният готвач уверява, че нищо не се случва с продуктите за една нощ, особено след като са термично обработени.

 Но има едно но. Той не съветва да приемате сладкиши, пълнени с подправени салати: срокът им на годност е ограничен до няколко часа и дори като се има предвид съхранението в хладилника, сосът, майонезата или заквасената сметана могат да ферментират.

Производството на чай и кафе също се превръща в "технология без отпадъци". Преваряват ги толкова много пъти, като добавят съвсем малко нова субстанция, че напитката се превръща в едва оцветена вода.

Платен вход и без тоалетна

В Русия системата за хранене на шведска маса е организирана малко по-различно. Често това е платен вход в институция с неограничен брой подходи към разпределението. И всичко би било наред, но например в Челябинск такава институция в един от търговските центрове не позволяваше да отидете до тоалетната. Тоест, разбира се, не е забранено. Но поискаха да платят отново за повторно влизане в залата. Ясно е, че това е направено така, че гостите да не седят твърде дълго.

В същия град ресторант на шведска маса е отворен само за месни ястия. Но бизнесмените предвиждаха други условия: беше възможно да се наложи само една чиния месо, втори подход не беше позволен. И напитките не бяха включени в цената. И дори при такива условия институцията бързо се затвори поради нерентабилност: гостите буквално набиваха месо в чинии, за да влезе възможно най-много. И много измити с вода от тоалетната! Само да не харчите повече.

Facebook logo
Бъдете с нас и във