Параграф22 Weekly

§22 Новини

HP с огромна глоба за даване на подкупи в Русия, Полша и Мексико

Американската компютърна компания Hewlett-Packard се е съгласила да заплати обща глоба от над 108 млн. долара за да приключи с извънсъдебно споразумение повдигнатото срещу нея от САЩ обвинение за даване на подкупи, съобщава британската информационна агенция Reuters.


Според щатските власти, подразделенията на Hewlett -Packard(HP) в Източна и Централна Европа и в Централна Америка, са платили милиони долари подкупи в Русия, над 1 милион долара в Мексико и около 600 хиляди долара в Полша за да получат контракти с местните държавни структури. Установено е още, че "Hewlett-Packard е създала специален таен фонд за подкупи чрез прехвърляне на пари по сложна мрежа от подставени компании и нередовни банкови сметки, а за пране на тези пари е използвала двойно счетоводство, анонимни e-mail -акаунти и предплатени мобилни телефони", твърди зам.-генералният прокурор на САЩ Брюс Шварц.


Според Министерството на правосъдието на Съединените щати, ЗАО Hewlett-Packard(НР Россия) е признало че е платило няколко милиона долара като подкупи, за да си гарантира контракти в Русия за автоматизация на компютърната и на телекомуникационната инфраструктура в тази страна. Размерът на тези договори достига 100 млн. долара, освен това НР Россия е расчитала и да получи още 100-150 млн. долара като контракти с други руски структури, съобщават от офиса на Генералния прокурор на САЩ.


За да прикрие тези свои корупционни схеми, НР е организирала широка мрежа от схеми за продажби на оборудоване на руски компании-партньори с клауза за обратно изкупуване - но по изкуствено завишена цена. Компаниите, които са получавали мръсните пари от подкупите са били свързани с висши и средни руски чиновници чрез техни офшорни фирми, регистрирани в САЩ, Великобритания, Белиз и на Британските Вирджински острови, а прането на пари е ставало през офшорни банковски сметки в Швейцария, Латвия, Литва и Австрия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във