Параграф22 Daily

§22 Новини

Христо Бозуков: Заварих лежерно безхаберие във всички структури

„Моята цел от тези смени е да се завиши контролът, защото заварих лежерно безхаберие във всички структури на системата.“ Това заяви пред БНР министърът на земеделието проф. Христо Бозуков. Сред причините за освобождаването на досегашния изпълнителен директор на БАБХ проф. Бозуков посочи „сключени договори, които са доста съмнителни“. „Сега, с влизането на новия директор, ще имаме достъп до цялата информация в Българската агенция по безопасност на храните и ще излязат много интересни неща, не само по този случай“, коментира министърът на земеделието по казуса с т.нар. „златен гьол“, който е причина за отстраняването и на други директори на Агенцията.

Много от дейностите, които БАБХ трябва да изпълнява, са прехвърлени на частни фирми под предлог липса на достатъчно капацитет и средства, а всъщност сключените договори показват, че сумите, за които са сключени, са доста сериозни, заяви Христо Бозуков в предаването „Преди всички“.

Относно освобождаването и на директори на държавни горски предприятия министър Бозуков посочи, че тези предприятия не са добри стопани на българската гора и са се превърнали в дърводобивници, „защото от финансовите резултати зависят и техните заплати, които са немалки“. Христо Бозуков огласи информация, че в определени райони населението се агитира и „притиска в една или друга посока“ от служители на горските предприятия, включително със служебен превоз със свалени опознавателни знаци.

Той акцентира върху засиления контрол върху плановата и санитарната сеч и мораториума, който бе наложен със заповед. „И ако това не се изпълнява, нищо не пречи и тези новоназначени също да си заминат.“ За проверката в „Напоителни системи“ министърът на земеделието уточни, че по първична информация изготвеният доклад доказва, че с вътрешен одит няма как да се постигне контрол. Има скорошен доклад на Сметната палата за „Напоителни системи“, който не е предоставен на министъра и министерството като принципал на дружеството, стана ясно още от казаното от проф. Бозуков. „Предполагам там има доста критични забележки, особено върху обществените поръчки. Освен това аз имам вече и доста сериозна информация за нарушения, които са извършвани в „Напоителни системи“, доста са. Най-дребният – това, че е извършен ремонт на автомобил, който е собственост на майката на директора на „Напоителни системи“, за около 2800 лева, за сметка на предприятието.“

Христо Бозуков допълни, че има и несъбрани от години задължения за около 4 милиона лева, издадени на база на съдебни решения. „И учудващо е защо не са направени никакви постъпки за събиране на тези милиони.“ По темата за заменките Бозуков изтъкна, че министерството няма как самостоятелно да разваля договори и прокуратурата трябва да се намеси. Ще се опитаме да помогнем на някои сектори като розопроизводители и пчелари, декларира още Христо Бозуков.

„Има известни малки резерви в Държавен фонд „Земеделие“. Ние сме подали вече искане за нотификация пред Европейската комисия за тези средства.“ Тепърва предстоят проверки в ДФ „Земеделие“, защото там проблемът е най-тежък и най-сериозен, подчерта Христо Бозуков. „Там трябва да се влезе с независим одит. Там има затлачени неща от години.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във