Параграф22 Daily

§22 Новини

Христо Иванов иска по-широк достъп на магистратите до вземането на управленски решения

"Трябва да намерим начин да преодолеем проблема с корупцията и съмнението в дейността на съдебната власт и да върнем общественото доверие в нея", отбеляза министърът на правосъдието Христо Иванов в изказване на научната конференция на тема: "Върховенството на закона: Съдебната реформа в България и алтернативно разрешаване на спорове".

"Реформата, която ни предстои е на 4 фронта. Става дума за промяна в управленски модел на системата. С инициативата за промяна в Конституцията и за промяна в съдебната власт, се опитваме да направим точно това. На второ място става дума за подобряването на човешкия ресурс. На трето място трябва да се работи за повишаване на ефективността на съдебния процес в всичките му измерения. На четвърто място може да поставим електронното правосъдие", посочи министър Иванов. Той поясни, че един от най-дискутираните проблеми е този за състава на Висшия съдебен съвет, а неговото решаване би довело до повече доверие и легитимност спрямо този орган.

"Тук въпросът е как да осигурим по-голямо включване на магистратите във вземането на управленски решения. Това в момента се случва по един доста стихиен начин и показва, че е естествена тенденция. Това, което се случва във ВКС и СГС е, че тези две важни институции намират своя път към подобряване на състоянието си", заключи министър Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във