Параграф22 Daily

§22 Новини

Христо Иванов се обяви против самоцелно освобождаване на членове на ВСС

Министърът на правосъдието Христо Иванов се обяви против самоцелно освобождаване на членове на Висшия съдебен съвет. В предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" Иванов заяви, че мандати трябва да се прекратяват само при конкретни слабости в работата на магистратите:

Много е важно наистина това да се случи като елемент от носене на отговорност за конкретни действия или бездействия, а не да изглежда като смяна. Вместо да говориме за съдържателните промени в конституцията, които трябва да направиме, които трябва да определят за десетилетия напред начина на работа на съдебната власт, ние се вторачваме в съдбата на 22-ма души и тяхната кариера. Това е абсолютно погрешната теза. Ако ние имаме шанс, както аз вярвам, че с тези предложени промени в конституцията, да осигуриме едно много по-отговорно и адекватно управление на органите на съдебната власт, наистина там трябва да е фокуса на нашите усилия.

През седмицата премиерът Бойко Борисов заяви, че сега действащият Висш съдебен съвет не е достатъчно ефективен. Той каза това при представянето на проекта за конституционни промени, с които съдебният кадрови орган да бъде разделен на съдийска и прокурорска квота.

Министър Христо Иванов каза още пред "Хоризонт", че евентуалното разпускане на Висшия съдебен съвет трябва да се случи само след конституционни промени, като инициативата за това не е на министъра, а на депутатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във