Параграф22 Daily

§22 Новини

Христо Иванов укори прокуратурата, че не вкарва в затвора „белите якички”

Трябва да се вдигне прага на осъдените и в затворите да не влизат само нискообразовани граждани от малцинствени групи. Докато прокуратурата не започне да бъде ефектива и в обществената група на „белите якички”, не можем да говорим за добро правосъдие, заяви пред bTV служебният министър на правосъдието Христо Иванов, "В правосъдната система има много проблеми, по които трябва да работим, за да не се превърнат и те в бедствено положение. Основният проблем системата е дългогодишната липса на вътрешен разговор за съдебната реформа. Той тече по линия София-Брюксел, но няма честно поставяне на проблемите”, смята той. Според Христов има проблеми, но има и ресурси за решаването им и то в самата система. Стратегията за реформи, която изготвя екипа му, има много мерки към хуманизация на правосъдието, защото „правосъдието трябва да имам и хуманен аспект”.

Иванов посочи, че се радва, че реформата в съдебната система е станала стана централна тема в преговорите за правителство, като по думите му това е позитивен знак за съзряването на българските политици. Според него няма как да има добро управление, ако не е добро правосъдието.

„Нека да започнем да говорим какво трябва да се случва, а не какво не трябва да се случва и се надявам, че ще започнем да се оправяме”, призова Иванов и подчерта, че не можем да си позволим да останем в стагнация. На въпрос дали би останал министър и в редовен кабинет, Христо Иванов коментира: „Не съм човек, който слага тигана, докато рибата е още в морето. Такъв разговор за мен би бил труден. Предстоят много трудни реформи.”

Facebook logo
Бъдете с нас и във