Параграф22 Daily

§22 Новини

Христо Терзийски участва в работна среща в Северна Македония

​Министър Христо Терзийски участва в среща на министрите на вътрешните работи в рамките на Берлинския процес, на която домакин е Република Северна Македония, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Двамата министри изразиха задоволство от установеното отлично сътрудничество между вътрешните министерства на Република България и Република Северна Македония, което допринася за успешното справяне с предизвикателствата.

Министър Оливер Спасовски подчерта доброто взаимодействие и между полицейските структури на всички равнища, особено в областта на граничните операции. Като изключително положителен пример за партньорство той посочи резултатността от Съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество, който  работи от много години и продължи да изпълнява своите задължения и по време на пандемията от Ковид-19.

Освен чрез центъра, редовен обмен на информация се извършва и по вече установените канали за обмен, като Европол, Интерпол, както и посредством членството в международни организации, инициативи, споразумения, конвенции, коментира министър Спасовски.

Българският вътрешен министър също сподели високата оценка на съвместната работа в областта на гранично-полицейското сътрудничество, включително в контекста на пандемията, борбата с трансграничната престъпност, противодействието на корупцията и други.

Министър Терзийски заяви готовност за задълбочаване на контактите на всички професионални нива и още по-активно и резултатно взаимодействие по всички теми от взаимен интерес. Той изрази увереност, че срещата на министрите на вътрешните работи в рамките на Берлинския процес ще е конструктивна и успешна и ще подчертае още веднъж засиления ангажимент към сигурността в региона на Западните Балкани.

Българският вътрешен министър отправи покана към колегата си за посещение в страната ни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във