Параграф22 Daily

§22 Новини

Христофор Събев: Противопоставянето БСП-СДС създаде паразитните милионери

10 ноември беше един дворцов преврат, диктуван отвънка. Той донесе облекчение на хората, защото им беше писнало от диктатурата. Това заяви Христофор Събев - йеромонах, дисидент и един от първите активисти на СДС. Ние живеехме в едно време на феодализъм - не можеше да си смениш жителството, не можеше да излезеш от България. Имаше сигурност в хората, но нямаше свобода, отбеляза той. "Най-висшият дар на човека е свободата, която Бог му е дал - свободната воля. Прасето го хранят, но го държат в кочина, държат го затворено. Докато орелът, понякога е и гладен, но лети нависоко. Моят девиз е: "Орелът не яде мухи", каза Събев.

За времето след 10 ноември Събев заяви, че с противопоставянето БСП-СДС се създаваха паразитните милионери, които не са направили нищо, а осъмнаха като много богати хора. Те командват страната, защото те държат капитала и използват икономическите нужди на хората. Те продължават да държат информацията, обясни Събев и припомни литийните шествия, които правеше през 1989 година и думите му пред "Свободна Европа" с исканията да станат определени промени в Църквата и в държавата.

"Имаше репресии, но понеже хората масово слушаха тази радиостанция и след спиране на заглушаването, милиони хора бяха слушали. Като ме арестуваха, 40 дни бях на "Развигор"№ 1 (следственият арест - б.р.) - 20 в Софийския, 20 във Врачанския затвор. Тези, които слушаха "Свободна Европа" бяха рецидивисти, бяха ... само пушки дето нямаха", каза иронично Събев, визирайки обвиненията от властта към хората, които слушаха западната радиостанция.

"Кораби нямаха, защото нямаше море", продължи с иронията си той и каза, че имал уважението им. "По този начин станах известен и не беше проблем да събера хората. СДС бе сложна структура от коалиции, в която влязох неслучайно. В партия не мога да членувам, а трябваше да се направят промени в държавата и СДС успя да свърши някаква работа. Например, имаше голяма борба за отпадането на чл. 1 от Конституцията (според него партията (БКП) има ръководна роля в държавата - б.р.)", заяви Христофор Събев.

Управляващите имаха намерение да направят мимикрия без съществени промени, каза Събев. По думите му на кръглата маса се решили много неща - за разграждане на системата, за връщане на Софийската семинария от Черепиш в своята сграда, която по времето на социализма стана Дворец на пионерите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във