Параграф22 Daily

§22 Новини

Хванаха български хакер, теглил във Филипините пари с клонирани карти

Властите във Филипините арестуваха вчера 32-годишния българин Константин Симеонов Кавръков по обвинения в извършване на киберпрестъпления, включително кражба на хиляди долари от банковата сметка на основателя на "Майкрософт" и смятан за най-богат човек в света Бил Гейтс, предадоха няколко електронни сайта от Филипините, цитирани от БТА.

Кавръков е бил задържан около 9 ч снощи местно време, когато се опитал да  изтегли пари с подправени кредитни карти от банкомат на банка PS на централна улица в град Кесон сити. У него били намерени  няколко кредитни карти, принадлежащи на различни лица, празна (ненадписана) кредитна карта, машинни квитанции за теглени суми, мобилен телефон и 76 000 филипински песо (около 1700 долара).

По данни на различни правоохранителни служби Кавръков е член  на "Българската суперхакерска група" от 2004 г., отбелязва  сайтът rappler.com. Тази група е извършвала подобни измами в САЩ  и Европа, и е замесена в редица случаи на киберпрестъпления, твърди сайтът. Припомня се, че Кавръков е бил арестуван през 2011 г. в Парагвай за банкови и търговски измами, киберпрестъпления, подправяне на документи. Самият Кавръков е  наречен "кралят на хакерите" от международната правоохранителна  общност заради уменията му да краде хиляди долари чрез клонирани банкови карти. Когато бе задържан в Парагвай, властите откриха у него над 90 000 щатски долара, добавя сайтът.

Полицията във Филипините тепърва трябва да установява как Кавръков е успял да излезе от затвора в Парагвай и да се озове  във Филипините. През декември една от най-големите местни банки - "Бенк ъв Филипин айлъндс", обяви, че разполага с информация, че българи  може би стоят зад серията от кражби на пари с клонирани карти от  банкомати в и около Манила - най-големия град на Филипините.

Междувременно виетнамски медии съобщиха, че трима българи са били арестувани в град Хо Ши Мин (бившия Сайгон) по подозрение, че са теглили пари от местни банки чрез фалшиви банкови карти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във