Параграф22 Weekly

§22 Новини

Хванаха групи телефонни измамници

Две престъпни групи, занимавали се с телефонни измами в страната, са разкрити в рамките на спецоперации на МВР, проведени на 17 януари и 6 февруари т.г., съобщи на брифинг в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, цитиран от пресцентъра на вътрешното ведомство.


На 17 януари в Горна Оряховица и в село Камен, община Стражица са били задържани 7 души, спрямо 4 от тях са взети съответните мерки за задържане под стража.


При втората спецакция - на 6 февруари в русенското село Ветово - са задържани 8 души, като трима са оставени в ареста. По време на акциите са иззети 70 мобилни телефони и СИМ-карти.Задържаните са действали на територията на Пловдив, Асеновград, Баня, Стамболийски, Първомай, област Пазарджик, Костенец и Кюстендил.


По думите на Лазаров, от началото на септември м.г. до настоящия момент са документирани 50 случая на телефонни измами и около 150 неосъществени опита на територията на МВР-Пловдив.Той уточни, че продължава работата по още стотици случаи в цялата страна.


Директорът на пловдивската полиция главен инспектор Пламен Узунов разясни, че схемата, по която са извършвани най-често телефонните измами е по сценария "искане на пари за спешна операция на пострадал роднина". В хода на разследването е установено, че в измамата участват няколко души с различни "роли". Първи представя "драматичната случка", следва друг, който потвърждава заблудата, на трета позиция е координаторът, който набира посредници от даденото населено място да получат сумата, последният прибира парите и ги предава.


По образуваните досъдебни производства са констатирани щети за над 17 000 лева, а са предотвратени 21 престъпления на стойност 19 000 лева.


Говорителят на Районна прокуратура - Пловдив Атанас Илиев каза, че се работи и по установяване на пряка връзка между задържаните от двете акции и кой стои зад всеки телефон или СИМ-карта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във