Параграф22 Daily

§22 Новини

Хванатият да преписва кандидат-прокурор напуска СГС

Кандидат-прокурорът Тодор Караиванов е подал молба за напускане като съдебен помощник на Софийския градски съд, съобщи news.bg. Той бе хванат да преписва на конкурса за младши прокурори. Молбата му все още не е разгледана.

Вчера Комисията по предложения и атестиране на Висшия съдебен съвет, след среща с конкурсната комисия, реши да уведоми и.ф. шефа на СГС Владимир Йорданов за действията на Караиванов, за да бъдат предприети съответните дисциплинарни мерки. До този момент, обаче, в градския съд не са постъпили документите от съвета.

Караиванов, който, по информация на "Правен свят", е син на бившия съдия и настоящ адвокат Ивета Анадалоска (Ивет Анадолска - б.р.), няма да бъде допуснат до нито един друг конкурс на ВСС, вероятно ще има и последици и във връзка с участието му в изпита за младши съдии, където Караиванов също се е явил.

След заседанието на ВСС днес Ясен Тодоров бе категоричен, че нито един член на съвета няма достъп до казусите, а ключът от касата, в която се съхраняват казусите, се държи само от един човек от администрацията. "Няма как казусът да изтече от ВСС. 100% гарантирам за лоялността на администрацията. Ако се окаже, че е изтекла информация от нашите служители на секундата ще подам оставка", каза още Тодоров.

Днес той призна, че познава Тодор Караиванов. "Кандидатът, който бе заловен, беше гадже на дъщеря ми преди време. Но от август миналата година са разделени. От тогава не съм го виждал, защото по начина, по който се разделиха, инициативата беше негова, така, бях леко засегнат. Тя няма откъде да има казуса. Неприятна е тази спекулация с моето име. Аз нямам досег до казусите", поясни Ясен Тодоров.

Той изрази надежда истината в този случай да излезе наяве. "За съжаление това нещо се е случило. Не може заради един, двама, трима или петима да опорочат труда на стотици хора - както на участниците в конкурса, така и на администрацията, и да хвърлят петно върху всички. ВСС няма вина, но понася негативите. Надявам се, че хората, които са участвали в това нещо, ще имат време да размислят, ще имат доблестта да спасят честта си и тази на правосъдието и да постъпят, евентуално за първи път в живота си, като мъже. Това е моят призив", заключи Ясен Тодоров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във