Параграф22 Daily

§22 Новини

И антикорупционната комисия на нож срещу президента

Ген. Цанко Стойков

И антикорупционната комисия се включи в офанзивата срещу президента Румен Радев. Днес пресцентърът на КПКОНПИ публикува две писма на ген. Цанко Стойков, с които той е отказал информация във връзка с проверка на комисията за конфликт на интереси при назначаването на Десислава Радева от тогавашният командир на ВВС ген. Радев. В съобщението си комисията уточнява, че пуска писмата по повод съобщението на Министерство на отбраната от 07.02.2020 г., "във връзка с изнесената в публичното пространство информация, касаеща командира на ВВС относно проверка от КПКОНПИ"

От документите става ясно, че два пъти командирът на военно-въздушните сили генерал-майор Цанко Стойков е отказвал да предостави на антикорупционната комисия документи във връзка с проверка на съпругата на държавния глава Десислава Радева. В писмата си ген. Стойков е мотивирал правно отговорите си за отказа на информация. Според разпространените документи, на 8 май миналата година той е обяснил на антикорупционната комисия, че писмата им са относими само към лица, които в момента заемат високопоставени длъжности в системата.

В края на май, във второ писмо, Стойков обяснява, че президентът Румен Радев е освободен от ВВС през август 2016 г. и тригодишният законов срок за  разглеждане на конфликт на интереси е изтекъл. Това, според ген. Стойков означава, че не е необходимо да се предоставят исканите от КПКОНПИ документи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във