Параграф22 Weekly

§22 Новини

И любовници ще се декларират пред БОРКОР вече

Необходимо е час по-скоро да бъде завършена информационната система БОРКОР, заяви директорът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП) Бойко Великов по БТВ.


Във връзка с предложението лица, заемащи високи длъжности, да обявяват приятелите си и тези, с които съжителстват, Великов каза, че това предложение е предмет на дискусия вече няколко дни и е свързано с декларирането на емоционални отношения. При извършен анализ на европейските регламенти се вижда, че има регламенти, според които емоционалните отношения се вземат предвид при процедурите за обществени поръчки, при които има конфликт на интереси. Става въпрос за фактическо съжителство, което не е толкова трудно доказуемо. Има не малко примери за това - една част от които са станали публични, допълни Великов.


На въпрос, какви такива връзки е констатирал, Великов каза, че когато се извършва проверка по този въпрос, е необходимо да се съобразяваме с европейските регламенти. Няма да премина към конкретни примери - когато има конкретни случаи и те са публично достояние. Това трябва да го докажат други органи, като например Комисията за конфликт на интереси, заключи той.


Би било желателно, ако се приеме това предложение, да се подава декларация по конкретни поводи, които да станат причина да се определи дали има такъв тип отношения или не. Една част от регламенти, които се използват в ЕС, са етични кодекси. В България има такива, но в Народното събрание няма етичен кодекс. Това е въпрос на морален проблем - такъв кодекс би могъл да се използва. ЕП приема такъв регламент и за мен е учудващо, защото се опитваме да го избегнем в България, каза още Бойко Великов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във