Параграф22 Weekly

§22 Новини

И съдебните заседатели ще протестират за пари

Близо 600 съдебни заседатели от три софийски наказателни колегии ще излязат на протест, ако не бъдат предприети спешни мерки от страна на Министерството на правосъдието за разрешаване на проблемите, свързани с регламентиране на дейността на заседателите, защитата им, по време изпълнението на служебните им задължения и преразглеждане на възнагражденията им, които не са променяни от 1994 г., заяви председателят на Съвета на съдебните заседатели при Специализирания наказателен съд Румен Бухлев.


Председателите на Съвета на заседателите при Софийски градски съд и Софийски районен съд Емилия Николова и Симеон Кръстев са категорични, че ще потърсят съдействие от европейската правна комисия, а като крайна мярка съдебните заседатели предвиждат отказ от поемане на нови дела и участие в съдебни заседания.


На пресконференция в Националния пресклуб на БТА представители на Съветите на съдебните заседатели заявиха, че институциите неглижират проблемите им. Емилия Николова посочи, че от 2012 г. от съветите на съдебните заседатели в столичните съдилища са изпратили 11 писма до институциите. По думите й било е отговорено на четири от тях.


Съдебните заседатели са възмутени от "арогантното безразличие" на Висшия съдебен съвет, който дори не ги е уведомил за становището си, а писмата им са били приети единствено за сведение или препратени до Министерството на правосъдието.


Последните три наредби, които касаят съдебните заседатели, уреждат единствено избора и отвода им, възнаграждението им и задължението да се явяват в прилично облекло. Тя добави, че заседателите настояват за нормативен документ, който да регламентира правата, задълженията и отговорностите им.


Заседателите искат и да се актуализират възнагражденията им, които в момента са между 5,35 лв. до 6,64 лв. на час в София, в зависимост от съда, в който работят.


Емилия Николова посочи, че се заплащат единствено часовете на самото заседание. Често обаче на заседателите се налага да чакат по няколко часа до освобождаването на зала, в която да се състои делото.


Съдебните заседатели искат дейността им да бъде регламентирана от Народното събрание, а не с наредба от Министерството на правосъдието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във