Параграф22 Daily

§22 Новини

И ВАС отказа да пусне на воля следователя Петьо Петров

Бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен и с прякора си Пепи Еврото, неистово се опитва да напусне съдебната власт по възможно най-бързия начин. Само че тя отказва да го пусне. Това става ясно от определението на тричленен състав на Върховния административен съд от 8 април, с което Петьо Петров бе "бетониран" на длъжността следовател за неизвестно дълго време - докато приключи делото, с което той обжалва отказа на ВСС да го освободи от работа.

Да припомним, че обратът в успешната досега кариера на Петуо Петров настъпи, след като Върховният касационен съд оправда окончателно по обвиненията в подкуп трима знакови подсъдими: бившият военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бизнесмена Тенчо Попов. При това със скандални мотиви: че не тримата подсъдими са искали подкуп, а са били умишлено склонявани да го вземат. "Случаят е емблематичен пример за провокация към подкуп", констатира ВКС и посочи, че в организацията и провеждането на тази провокация са взели участие следователят Петров, както и други служители от прокуратурата, ДАНС и МВР.

Веднага след като мотивите на ВКС станаха публично известни, Петров напусна шефския пост в следствието. А малко по-късно подаде оставка и като редови следовател. Изненадващо обаче Висшият съдебен съвет отказа да го освободи, с мотива, че така няма да може да му се търси дисциплинарна отговорност. Решението на ВСС бе гласувано въпреки явното неодобрение на главния прокурор Сотир Цацаров, който ясно даде да се разбере, че повече не желае Петров да остава в следствието.

В навечерието на Великденските празници обаче се разбра, че Петров продължава да иска на всяка цена да напусне системата, при това по най-бързия начин. Оказа се, че той е обжалвал решението на ВСС от 5 март т.г., с което това му бе отказано. Обжалвал е и допуснатото предварително изпълнение на това решение на ВСС.

Само че и тук последва изненада. Защото според тримата съдии от ВАС, разгледали казуса на Петров: Наталия Марчева, Румяна Папазова и Николай Гунчев, Петьо Петров трябва да си остане в следствието, докато траят делата. "Предварителното изпълнение на решението на ВСС произтича от закона, а не е допуснато по преценка на административния орган. В подобна хипотеза изпълнението на акта може да бъде спряно само ако той може да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда. Тежестта за доказване на тази вреда пада върху оспорващия. За да съществува основание за спиране на незабавното изпълнение на решението на ВСС, следва да се докаже накърняването на особено важен личен или обществен интерес, противопоставим на значимите права, които законът охранява. Но оспорващият не е посочил съображения в подкрепа на искането си, не е представил съответни доказателства, нито е направил доказателствени искания в тази насока. В отправеното до съда искане не се сочат видът, характерът и степента на евентуалните вреди, които биха настъпили лично за оспорващия  Петьо Велков Петров от изпълнението на акта, с което Висшият съдебен съвет не е приел предложението на Комисията по предложенията и атестациите за освобождаването му от длъжност "следовател" в Следствения отдел на Софийската градска прокуратура", категоричен е съдът. И така искането на Петров да му разрешат да си напусне работата беше отново отхвърлено.

Това е произнасяне само по предварителното изпълнение на решението на ВСС, с което той отказа да освободи Петров от длъжност. А тепърва предстои същинското дело, което трябва да установи дали ВСС изобщо има право да спира магистрат, който желае да напусне системата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във