Параграф22 Daily

§22 Новини

И вездесъщите камери в Китай не помагат при насилието срещу жени

Поредно нападение срещу жена в Китай, заснето от камери, бе разпространено в социалните мрежи и предизвика бурно недоволство.

Сцената се разиграва в бар в Хънан – в централната част на Източен Китай и отново поставя въпроса за насилието над жените и за сигурността в страната като цяло.

На кадрите се вижда как вратата на тоалетната се отваря и от нея тичешком излиза млада жена. Тя е гонена от мъж, който малко след това я хваща за косата и започва обратно да я влачи назад към тоалетните.

На случката стават свидетели няколко мъже, но нито един от тях не се намесва. Само една жена тръгва към тоалетните – отваря я с ритник, като малко по-късно към нея се присъединяват и други клиенти на бара, с намерение да помогнат.

Извиканата на място полиция разпитва нападателя и жертвата, след което ги пуска да си ходят. Едва след като записите от камерите за видеонаблюдение изтичат в мрежата и предизвикват възмущението на китайската общественост, полицията подновява разследването си.

Кадрите предизвикаха вълна от силно възмущение, защото напомниха на друг подобен инцидент от 10 юни, описан във френския вестник "Монд", когато няколко жени бяха нападнати от група пияни мъже в ресторант в град Таншан, източно от Пекин.

Казусът привлече общественото внимание, защото групата насилници бе арестувана едва след като кадрите от вездесъщите камери бяха разпространени в социалните мрежи. Последва разгорещена дискусия по въпроса дали полицията не се е задействала, защото насилието срещу жените се смята за нещо нормално в Китай. Надигна се и възмущение защо китайското общество е заблуждавано, че камерите се поставят с цел неговата сигурност, след като се оказва от конкретния казус, че жените е можело да бъдат пребити до смърт и това злодеяния така и да си остане документирано като филм на ужасите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във