Параграф22 Daily

§22 Новини

Янаки Стоилов: Решението на КС за Кирил Петков няма да засегне решения на служебното правителство

Решението на Конституционния съд, с което назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката беше обявено за противоконституционно, няма да засегне решенията на служебното правителство, взети с негово участие. Това коментира правосъдният министър Янаки Стоилов, сочи БНР.

Той посочи, че могат да бъдат оспорени само индивидуални министерски актове на Петков, но не и решения на кабинета с негово участие: "Тъй като те поначало се вземат със съгласие, така че един-два гласа повече или по-малко не се отразяват, но актовете, които издава министъра, могат да бъдат оспорвани".

На въпрос трябва ли да се прави по-задълбочена проверка на документите, които попълват кандидатите за публични длъжности, Стоилов отговори: „Не мисля, че при съставянето на правителство, било то редовно или служебно, органът, който извършва тази дейност, разполага с реална възможност за кратко време да направи такива справки.

Едно лице, дори и да смята, че действа добросъвестно, когато знае, че има такива обстоятелства, според мен е редно да постави въпроса дали това не би предизвикало въпрос, така че органът, който взема решението, издава акта, да може да направи преценка и тогава, ако желае да направи допълнителни справки, и по този начин да не се оказва поставен в една ситуация да бъдат атакувани тези решения“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във