Параграф22 Daily

§22 Новини

Яне Янев хвърли бомба за теч на секретна информация от парламента

Председателят на РЗС Яне Янев изплува от тишината, в която от известно време потъна и коментира папката "QNEQNEV  от изтеклите данни при хакерската атака срещу НАП. Янев опроверга статия в "Капитал", в която се цитира НАП, откъдето били казали, че папката  "QNEQNEV"  е била изготвена през 2008 година по искане на Яне Янев в качеството му на тогавашен председател на антикорупционната комисия в парламента. Това твърдение на НАП е абсолютна лъжа, реагира Янев и отговори защо:

1. Не съм правил запитване 2008 година и не съм бил председател на антикорупционната комисия в НС, защото съм избран за председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика едва юли 2009 година.

2. Няма как да е изготвена по мое искане каквато и да била папка през 2008 година.

3. През 2009 година действително съм изисквал от НАП информация за нуждите на антикорупционната комисия, като документът е с гриф "Секретно" и е изведен през секретната секция на Народното събрание, като мотивирано искане за данните не само на физически и юридически лица със съмнение за укрити доходи, но и на политици от високите етажи на властта заради несъответствие между стандарта им на живот, постъпили данни за кешови наличности и трансфери на големи парични потоци и жалките им доходи декларирани пред Сметната палата.

4. Правилата за работа с класифицирана информация изискват на секретно запитване да се получи засекретен отговор. Същият и към настоящия момент се намира в секретната секция на Народното събрание и се съхранява по предвидения в закона ред. За мен е напълно непонятно, че материалите във връзка с моето искане са се намирали незащитени от неоторизиран достъп в информационната система на НАП. Тази електронна папка е трябвало да бъде унищожена след изготвяне на отговора до Народното събрание или да бъде надеждно защитена със съответни софтуерни способи."

Очевидно е съществувала подобна папка, която на всичко отгоре съдържа класифицирана информация и е била с гриф "Секретно". Остава само да бъде потвърдено, че папката QNEQNEV е същата, за която говори и  председателят на РЗС. Ако действително става въпрос за едни и същи документи, възниква въпросът как е възможно администрацията на Народното събрание, където има и оторизиран служител за работа с класифицирана информация, да е "пропуснала" изтичането на папката през защитната си мрежа.

Яне Янев беше съветник на Бойко Борисов по въпросите за борба с корупцията във второто правителство на ГЕРБ от януари 2015 година.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във