Параграф22 Daily

§22 Новини

Япония си спомня за ядрената бомбардировка над Хирошима

Япония почете с минута мълчание паметта на жертвите от американската атомна бомбардировка над град Хирошима, извършена преди 75 години. Оцелели, техни близки и други хора отбелязаха годишнината от трагедията в "Парка на мира" в центъра на Хирошима в ограничен състав заради ситуацията с коронавируса.

Точно в 8,15 часа местно време, в момента на експлозията преди 75 години, отекна камбанен звън, последван от минута мълчание, спазена в цялата страна. За Страната на изгряващото слънце почитането на паметта на жертвите е много емоционален момент, който е вписан в колективната памет на японската нация.

На възпоменателната церемония в Хирошима японският премиер Шиндзо Абе призова света да се откаже от ядреното оръжие. Другата основна цел, подчертана на тазгодишната церемония, е за отговорността уроците от миналото да бъдат предадени на бъдещите поколения, за да не може да се повтори тази трагедия.

Мариета Арабаджиева, съветник в посолството на България в Япония, разказа пред Радио София за инициативите в Деня на Хирошима. По думите й важен елемент от церемонията е поставянето на свитък от кмета на града с имената на 4943 жертви на бомбардировката, които са починали само през изминалата година. С тях общият брой на жертвите, почетени в мемориалния комплекс, е 324 129 души. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във