Параграф22 Daily

§22 Новини

Японски вестник ни топи за схема за незаконни трансплантации на органи

Публикация в японския вестник The Yomiuri Shimbun ни топи в схема за незаконни трансплантации на органи. Според информацията, през април 2021 година двама японци са получили трансплантация на бъбрек в болница в България. 

Операциите им са били уредени от 58-годишен турчин, който е бил арестуван в Украйна по обвинение за незаконен трафик на органи. Трансплантациите у нас са били успешни, но мъжът спрял да посредничи, след като българските власти започнали разследване по подозрение за нелегални трансплантации от живи донори, извършени в страната през 2019 - 2021 г., твърди още японското издание.

Схемата в Япония започнала да се разплита, след като вестникът получил записи, в които въпросният турчин предлага трансплантации в Шри Ланка. Той бил свързан с неправителствена организация, която го потърсила за помощ, тъй като заради коронавируса нуждаещите се от нови органи японци не можели да бъдат оперирани в Китай. Турчинът предлагал трансплантации и в други държави, сред които Украйна, Узбекистан и Киргизстан.

Споменатата НПО отрича всякакви връзки с турчина и незаконния трафик на органи и трансплантации. В разследването не се споменава нито името на болницата в България, където са били трансплантирани японците, нито за кой град става въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във