Параграф22 Daily

§22 Новини

ИАРА погна с хай-тек оборудване бракониери от Мандренското езеро, конфискуват им лодките и мрежите

Денонощно ще има охрана и докато има бракониери, ще правим проверки, предупреди главният секретар на ИАРА Сергей Костадинов. Масовата акция срещу бракониерите в езерата край Бургас продължава. „Докато има бракониери, ще правим проверки. Денонощно ще има охрана“, каза пред бТВ главният секретар на Изпълнителната агенцията по рибарство и аквакултури Сергей Костадинов. „Днес ще проверим чашката на язовира, а всички мрежи и лодки, които са намерени изоставени, ще бъдат иззети. В цялата страна, където има конфликтни точки, ще се правят проверки“, добави той.

Началникът на отдел „Черно море“ в ИАРА Константин Дамянов пък каза, че колегите му са снабдени с мобилни термокамери и очила за нощно виждане. Те помагат на инспекторите да гледат на 2 километра разстояние, да засичат движение на лодки и хора, обясни той. През последните няколко дни имаше наплив на бракониери в Мандренското езеро, но заради засиленият контрол и постоянните проверки са намалели. Командировани са екипи на агенцията от цялата страна.

Причината за наплива на бракониери са стотиците тонове риба, която е наблъскана в тази част на езерото заради топлата вода, която се излива от помпената станция наблизо. „Това струпване на риба не е необичайно. По това време на годината тя се групира, тъй като е студено. Тя е уязвима от птици хищници и на бракониери“, каза още Дамянов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във