Параграф22 Daily

§22 Новини

Язовир "Огоста" е с много ниско ниво, ВЕЦ-ове не работят

Нивото на язовир "Огоста" край Монтана е изключително ниско - в язовира има 155 милиона кубически метра вода при максимален обем от 505 милиона кубически метра вода, съобщиха от Областната управа в Монтана. По бреговете на водохранилището са се показали големи ивици земя, във водата се се образували острови и полуострови, а също мини-езерца, в които рибарите по цял ден пробват късмета си. От водата се показа дори стар багер, вероятно изоставен при строителството на язовира през 1985-1987 година. Багерът беше изваден с два крана и откаран за вторични суровини, сочи БТА.

Заради маловодието двете водно-електрически централи на стената на язовира не работят. От областната управа в Монтана заявиха, че всичко, което е трябвало да бъде направено по ремонта на участъци от мокрия откос на язовирната стена и канала след основния изпускател е направено. Основна причина за маловодието е сушата през последните месеци и липсата на валежи в началото на зимата.

Максималният обем на язовира никога не е достиган от пускането му в експлоатация през 1987 година, но подобно ниско ниво е имало и друг път, обявиха от областната управа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във