Параграф22 Weekly

§22 Новини

IBM отрече да е сътрудничила на АНС за шпионирането на клиенти

Компютърният гигант IBM категорично отрече каквото и да е участие в шпионските програми на американската Агенция за национална сигурност (АНС), предава CNET. В отговор на предположения, свързани с разузнавателния проект PRISM, старшият вицепрезидент на компанията по правни и регулаторни въпроси Робърт Уебър посочва, че IBM никога не е предоставяла информация за клиентите си на трети страни.


Програмата PRISM е разработена, за да събира и обработва "чуждестранна разузнавателна информация" , която минава през американски сървъри. Има информация, че след разкритията на бившия служител на АНС Едуард Сноудън IBM е проучвана от Китай по въпроси на сигурността, тъй като много от системите на държавата са доминирани от IBM, Oracle и EMC. Документите, изнесени от Сноудън предполагат, че АНС е влизала в китайските телекомуникационни компании, за да краде текстови съобщения и е атакувала китайските университети с разузнавателни цели.


IBM твърди, че не е предоставяла клиентски данни и дори нещо повече, че в продуктите й не може да бъде намерена "задна вратичка", която дава достъп на правителствените шпиони. Технологичната компанията подчертава, че не е давала изходния си код или ключовете си за криптиране на правителствени агенции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във