Параграф22 Weekly

§22 Новини

Ицо Папата ще лежи 6 г. в затвора за изнудване

Христо Върбанов-Ицо Папата бе осъден окончателно на 6 години лишаване от свобода за изнудване на бившия шеф на "Гражданска защита" Никола Николов, стана ясно днес от окончателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), публикувано на интернет-сайта на магистратурата. С него върховното българско съдилище остави в сила решението на Софийския апелативен съд (САС) от миналата година и осъдителната присъда на Софийския градски съд(СГС).


В края на 2012 г. състав на Софийския градски съд (СГС) с председател съдия Светла Букова призна Върбанов и Димо Станчев за виновни по обвинението, че са принудили Николов да им даде 165 000 евро, като го заплашили, че в противен случай ще разгласят компромати срещу него. Компроматите се изразявали в получаване на пари от фирми на роми, които изпълнявали обществени поръчки по дейности, свързани с пострадали от бедствия и аварии.


Върбанов още тогава бе осъден на 6 г. затвор, глоба от 5000 лева и конфискация на една четвърт от имуществото му. Заради влошено здраве, Димо Станчев получи условна присъда от 3 години затвор, като двамата бяха осъдени да върнат на Николов и 160 000 евро. Присъдата на СГС бе потвърдена и от апелативните съдии.


Първоначално по делото обвиняем като посредник бе и лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев, но той бе оправдан още на първа инстанция, а по-късно и прокуратурата се отказа да поддържа обвинението, след като той бе оправдан и от САС.


Относно жалбата на Върбанов, съдиите са категорични, че в нея само бланкетно се сочат основания за отмяна на присъдата, а по искането за изменение на наказанието в условно няма нито едно конкретно съображение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във