Параграф22 Daily

§22 Новини

ИД уж готвела покушение срещу римския папа

Алкаидистите от джихадистката групировка "Ислямска държава" уж подготвят покушение срещу римския папа Франциск, съобщава британският вестник The Telegraph - един от  рупорите на средната класа на Острова, като се позовава на публикации в италианската преса. Такова изявление направил пред медиите на Апенините посланикът на Ирак във Ватикана Хабиб ал Садър.


Тази неделя понтификът ще посети Албания с еднодневна визита. Там, по мнение на иракския дипломат, съществува реална заплаха за живота на папа Франциск. Ал Садър не исключва и възможност за покушение срещу папата и по време на посещението му в Турция през ноември тази година.


Според иракския посланик, джихадистите искат да "убият римския папа или по време на едно от неговите задгранични пътувания, или дори в самия Рим. Има много членове на ИД, които не са араби, а с европейски вид - канадци, американци, французи, британци и дори италианци", съобщил още ал Садър и допълнил, че "ИД може да привлече всеки един от тях за терористичен акт в Европа".


Папа Франциск е станал основна цел за джихадистите, защото "се изказва срещу нарушаването на правата на човека по отношение на христианите в Сирия и в Ирак".


Според Ватикана обаче, засега няма достоверна информация за заплахи срещу живота на понтифика, който в много свой проповеди заявява, че "Третата световна война вече е започнала".

Facebook logo
Бъдете с нас и във