Параграф22 Daily

§22 Новини

ИДИЛ има лагери в Европа, готви нови атаки най-вече във Франция

Според европейската служба, цитирана от Агенция "Фокус", обучението в лагерите позволява на вербовчиците на ИДИЛ да тестват физическата подготовка и решимостта на желаещите да се присъединят към групировката. Засилва се тенденцията за „братски събирания“ – аналог на лагерите, каквито други религиозни движения поддържат от десетилетия, посочва документът.

Европол очаква ИДИЛ или вдъхновени от нея терористи да се опитат да извършат нови атаки с многобройни жертви в Европа, като особено заплашена е Франция. Службата отбелязва, че атентатът от 13 ноември в Париж е извадил наяве необходимостта от подобряване на обмена на информация между страните членки на Европол. Въпреки че няма доказателства, че терористите използват системно потока от бежанци, за да влязат в Европа, налице е реална опасност сунити от сирийската диаспора да станат податливи на радикализиране след пристигането си в Европа, предупреждава документът.

Друго заключение на Европол е, че значителна част от чуждестранните бойци, които се присъединяват към водените от „Ислямска държава“ сражения, в миналото са били диагностицирани с психически проблеми – според някои източници това са около 20% от членовете, а според други - дори повече. В същото време около 80% имат съдебно минало, вариращо от малки простъпки до по-сериозни престъпления.

Facebook logo
Бъдете с нас и във