Параграф22 Daily

§22 Новини

Игричката "Тука има-тука нема" на ВСС по казуса "Гешев" ще се върти до есента

„Като гражданин аз не мога да променя искането си за освобождаване на Иван Гешев. Вече не съм страна по този процес“. Това каза бившият министър на правосъдието Янаки Стоилов в ефира на bTV. „ВСС може да отлага решението за Иван Гешев до есента“, допълни още той.

По думите му, в момента се намираме в ситуация, при която ВСС се мъчи да блокира процедурата. „Висшият съдебен съвет е длъжен да разгледа по същество това искане. Той трябва да изясни дали приема освобождаването или не“, каза той.

Според Янааки Стоилов ВСС се е подготвил, че ако настоящият правосъден министър не предприеме отстраняване на грешките в искането на Стоилов, да го оставят пак без разглеждане. „Аз се питам дали целта на ВСС не е да свърши мандата си преди да се произнесе“, каза бившият министър.

„Имаме едно превратно упражняване на власт от органа за управление на съдебната власт. Ако беше приел чисто процедурни правила е друго. ВСС, който иначе е много чувствителен за разделението на властите, не изпълнява това да реагира и да каже по същество какво му е становището“, каза Стоилов.

„Това запълва медийното пространство с трикове, които усложняват излишно един въпрос, който стои на дневен ред“, каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във