Параграф22 Daily

§22 Новини

Икономиката на Източна Украйна е в колапс

Основните предприятия в Източна Украйна са затворени от месец, производството на въглища е намаляло с 10 процента, транспортните връзки са нарушени. Икономическото бъдеще на региона изглежда мрачно за сепаратистките територии, отбелязва АФП, цитирана от БТА.


"Последиците от конфликта са катастрофални за местната икономика: предвиждаме вече общ спад на производството от 30% на годишна основа", посочва професор Юрий Макогон от икономическия факултет в университета в Донецк.


Районите Донецк и Луганск, където живеят над 6 милиона души, обявиха през май независимост и скъсаха връзките си с централната власт в Киев. Оттогава промишленото сърце на страната - районът на Донецк, осигуряващ 20% от БВП, живее в анархия.


Двете най-големи местни предприятия Стирол и Северодонецк азот - лидери в химическата промишленост в Украйна - спряха производството си в началото на май заради боевете между проруските бунтовници и украинските сили.


Един от най-големите проекти за производство на шистов газ с инвестиции за 10 милиарда долара е на мъртвата точка. Неговият оператор, англо-холандската група Шел (Shell), заяви, че проектът продължава да се изпълнява, но премиерът Арсений Яценюк призна, че има смущения в дейностите по изпълнението им. Изключително важна част от това находище се намира в Славянск, крепостта на сепаратистите, обкръжени от украинска армия, където сраженията са всекидневие.


Редица въгледобивни мини също бяха принудени да спрат, предизвиквайки през последните седмици спад с 10 на сто на производството. "Всеки ден това прави между 7 и 10 000 тона въглища", заяви заместник-министърът на въгледобивната промишленост Юрий Зюков.


Транспортният сектор също бе нарушен. Международното летище в Донецк бе затворено след опит на проруските сили да го превземат и кръвопролитно контранападение в края на май на украинските части, които вече контролират района. Официалната украински статистика сочи, че районът на Донецк получава три пъти повече пари, отколкото внася в хазната. Луганск пък взема два пъти повече, отколкото дава на Киев.


Мултимилиардерът Ринат Ахметов, чиято икономическа империя в източната част на Украйна дава работа на близо 100 000 души, се обяви против сепаратистите. Председателят на "парламента" на проруските сили Денис Пушилин заплаши да национализира компаниите му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във