Параграф22 Daily

§22 Новини

Икономиката на Макао се срина с 20% миналата година

Вероятно една от най-сериозно ударените от забавянето на китайския растеж е икономиката на Макао. Регионът с особен статут, който се намира на територията на Китай, сериозно пострада от проблемите в останалите азитаски страни през 2015 г. Така индустрията, която е движеща сила за икономиката на региона – казината, записа спад от 20%. Основна причина за срива в сектора беше освен забавянето на втората по големина икономика в света и китайската антикорупционна кампания, пише CNN Money.

В резултат приходите от игри са се свили с 34 на сто и са паднали до най-ниското си ниво за последните 5 години, показват данните на властите в Макао.

Освен казината голямо значение за икономиката на региона има и туризма. През миналата година обаче разходите на посетителите за покупки на сувенири и други неща там са намалели със 17 на сто.

“Около 60% от икономиката на Макао зависи от казината, а други 11% - от търговията на дребно, хотелите и ресторантите”, обяснява професорът по бизнес и икономика в местния университет Рикардо Су.

Това е и причината хората в региона да усетят толкова силно “охлаждането” на китайската икономика и по-малкия интерес към хазартните игри.

Така през миналата година Макао е останал зад рекордната 2013 г., когато в индустрията е акумулирала 45 милиарда евро. Тогава тази сума е била седем пъти по-голяма от тази на казината в Лас Вегас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във