Параграф22 Daily

§22 Новини

Има девет предложения за промените в Закона за извънредното положение между двете четения

В правната парламентарна комисия са постъпили 9 предложения между двете четения на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Комисията ще ги разгледа на заседанието си този следобед. ГЕРБ предлагат спиране на държавните субсидии за политическите партии по време на извънредното положение, като спестените средства да се използват само за борба с коронавируса.

Други предложения включват при забава за плащане на кредити и лизинги да не се налагат лихви за забава и неустойки, а задължението да не може да бъде предсрочно изискуемо. ГЕРБ предлагат и редуциране на размера на глобата при неспазване на противоепедемичните мерки. БСП настояват лицата, наети на трудов договор в частни фирми, които заради ограниченията са в неплатен отпуск, да получават месечни субсидии в размер на минималната заплата.

ВМРО също са внесли предложения, с които се предлага държавата и общините да освободят засегнатите фирми и физически лица от плащането на наеми, данъци и такси до изтичане на извънредното положение. НФСБ предлагат промяна на законовите разпоредби, свързани с помощта 60:40.

В петък по предложение на Министерски съвет мнозинството в Народното събрание реши да удължи извънредното положение до 13-и май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във