Параграф22 Daily

§22 Новини

Има картел в обществените поръчки, твърди Симеон Дянков

"Има споразумение между някои от основните играчи на пазара на горива", каза в "Здравей, България" бившият финансов министър Симеон Дянков. „Ако КЗК си свърши сериозно работата, трудно ще докаже картел”, допълни той. Според него по-интересна е темата за картел по отношение на обществените поръчки у нас. По думите му е интересна статистиката кой ги печели и каква е успеваемостта на фирмите.

"Като пример давам една фирма, която в последните девет години е участвала в 400 обществени поръчки за строителство и е спечелила повече от 390 от тях. Това означава, че фирмите са се разбрали една с друга кой за каква поръчка ще кандидатства", обясни Симеон Дянков. На въпрос има ли имена на политици, които са свързани с тези фирми, той не пожела да назове конкретни имена, но загатна за депутат от ДПС, който празнува на Йордановден.

По темата със здравната реформа и поисканата от опозицията оставка на ресорния министър, Дянков заяви: "Според мен Петър Москов трябваше да излезе от правителството в момента, в който неговата партия се обяви за опозиция. За мен не е изненада решението на Конституционния съд да спре здравната реформа, защото текстът по начина, по който беше написан, бе неясен и за финансистите, и за хората от тази професия”.

"В последната година на това управление в здравната политика често се слагат екзотични и необмислени идеи. Може би за нов министър в първите няколко месеца е нормално - и аз го правих, признавам, но се научаваш бързо. Тук за година и половина продължават екзотичните и вредни идеи”, на мнение е Дянков.

Той е на мнение, че липсват реформи в здравеопазването. По думите му непрекъснато се изваждат идеи, които са вредни за обществото, а някои от тях дори за сигурността, визирайки идеята за взимане на пръстови отпечатъци в болниците. Според Симеон Дянков това е обществена поръчка, която също трябва да се спре.

"Реформите не стават, влизат повече пари, а реално недоволството е по-голямо, отколкото преди", смята бившият финансов министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във