Параграф22 Daily

§22 Новини

Има крещящи доказателства за нежеланието на българската прокуратура да разследва престъпността по най-високите етажи на властта

 Ние сме единствената държава в света, в която прокуратурата произнася присъди. Това коментира лидерът на ПП АБВ Румен Петков на пресконференция във Варна, предаде Радио „Фокус“. Петков коментира, че от партията настояват за незабавната оставка на главния прокурор Иван Гешев. Като мотив лидерът на АБВ изтъкна това, че българите са свидетели на грубо нарушение на Закона за специалните разузнавателни средства (СРС). Румен Петков посочи, че в чл. 32 на Закона за СРС-тата ясно е разписано, че резултатите получени чрез специалните разузнавателни средства не могат да бъдат използвани за друго освен за предотвратяване, разкриване и доказване на престъпления, както и защита на Националната сигурност.

„Под мъдрото ръководство на главния прокурор обаче се печатат всякакви СРС-та. Поради неспособността на българския парламент да се противопостави, ние ще бъдем принудени да сезираме европейския прокурор за това грубо нарушение на закона. Очевидно е, че в България не може да бъде намерено решение на проблема, което ни принуждава да търсим решение от Европейската общност“, заяви Румен Петков.

По думите му вторият мотив за искане на оставка на главния прокурор е липсата, на каквито и да било действие от негова страна по материалите от вилата на министър-председателя. „Там има два вида материали: единият е аудиозаписи. Именно на тези записи се дава една висока оценка на онова от Кърджали. Това единственият случай, в който и аз вярвам на Борисов и това е в оценката му за нея.

Освен това прокуратурата не започна разследване на заплахите срещу бизнесмени. Онзи ден Съдът се произнесе по сделката за ЧЕЗ, а в аудиозаписа много ясно е прозвучала заплахата и мерките за смачкването на бизнесмена, който водеше преговорите и участва в сделката с ЧЕЗ. Това са неща, които освен, че са отвратителни, но будят и погнуса, но въпреки това българската прокуратура не започва разследване.

Ще се спра и на втората група материали, а именно снимковия материал на известното вече чекмедже и видеоклипът, в който виждаме много помещения. И пак прокуратурата не е започнала разследване. Това е крещящо доказателство за нежеланието на българската прокуратура да разследва престъпността по най-високите етажи на властта“, посочи той. „Всичките тези материали говорят и за психическото състояние на министър-председателя. Това е самозабравяне във висша степен. Всичко това показва, че той има усещането, че никой не може да го пипне за нищо, а нашата прокуратура доказва, че той реално е прав. По тази причина подготвихме едно писмо до г-жа Урсула Фон Дер Лайен – председател на Европейската комисия, в която описваме възмущението си от всичко, което се случва в страната“, каза в заключение Румен Петков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във