Параграф22 Daily

§22 Новини

Има ли фалшиви моторни масла на пазара?

В сервизите отчитат все повече случаи на тежки повреди в двигателите на автомобилите. Бързо износване на триещите части, трудно стартиране в студа и корозия на вътрешните елементи, са най-честите оплаквания на шофьорите. Според експерти - неизправностите са резултат от фалшиви масла, които все повече заливат пазара. До какви повреди на автомобила ни водят маслата-менте и как да защитим правата си, ако попаднем на фалшификат, сочи Нова Тв.

Автомонтьорите все по-често откриват увреждания в двигателите заради некачествени масла. Примамени от евтини оферти шофьорите често избират цената пред качеството, разказват в този сервиз. И последствията не закъсняват: „Двигателят започва да губи мощност, започва да чука и тъй като двигателното масло не може да покрие изискванията – голяма част от него изгаря, заминава през ауспуха, светла лампа за маслото”, обяснява Румен Дунев – собственик на автосервиз.

При по-новите автомобили последствията са необратими. Тъй като ремонт не е възможен. Тогава и ударът върху джоба на шофьорите е много по-сериозен. „Двигателят просто става негоден, трябва да се търси нов двигател. Един нов двигателя струва в порядъка на 5 до 40 хил. лв. в зависимост от марката и модела на автомобила”, обясни той.

Фалшивите масла се предлагат предимно в интернет, тъй като там контролът е по-труден, а цените са от 2 до 3 пъти по-ниски, разказват експерти. Откриването на фалшификатите е трудно, защото уредите отчитат несъответствия само по показателите, изписани на етикетите, разказват експертите. Така, ако са добавени непозволени добавки в маслото - изпитванията трудно могат да ги открият. Въпреки това тестовете показват и разминавания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във