Параграф22 Daily

§22 Новини

Има ли незаконен добив на злато в Кюстендилско?

Има ли незаконен добив на злато в Кюстендилско? Става въпрос за мястото, където река Драговищица се влива в река Струма, недалеч от Кюстендил. Било е изключително красиво място, но сега е грозна картина - с  кратери, дупки и кал. „Това е пресевната инсталация, тя пресява златото. Да изкарат на ден 40-50 грама злато. Говорим за ден“, каза кметът на село Раждавица Стоян Ръждавички, сочи bTv. Законният начин за добив на злато е чрез концесия. Такава тук обаче няма. Възниква въпросът кой тогава добива злато и законно ли е това.Залежите на злато в района на Кюстендил са открити по време на проучвания през  80-те години на миналия век. „Понеже едно време се правеха такива изследвания и са разбрали, че има нанос на злато и държавата го добиваше около 90-те години, сега се сдобили с карти какво има и търсят земята, купуват я и така“, разказа още кметът на село Раждавица.

Днес държавата не експлоатира находищата, а жители на района сигнализират, че златото се добивало нерегламентирано със самоделни инсталации, разрушавайки природата по поречието на Струма. Терените, на които се знае, че има злато, са частни земеделски земи. Златотърсачите ги купуват или наемат. От Регионалната инспекция за опазване на околната среда заявиха, че са ходили многократно на проверки в региона. Писали са актове, които са падали в съда. Предоставяли са им документи от Министерството на финансите, че могат да обработват насипно злато.

Въпросният документ не дава право за добиване на злато. Добиването на злато ръчно, без съществена намеса в природата, е законно, но машинното може да стане само чрез концесия за добив на държавни природни богатства. От РИОСВ заявиха, че те не плащат концесия на държавата, а сагата се влачи години наред, без да има нещо, което може да се направи. Става въпрос за частни имоти и когато се отиде на проверка - няма никой.

50 грама злато струва най-малко 2500 лева. Толкова се добива на ден от една инсталация върху стар камион. Останалата част от инвестицията е багер и помпа за вода, за да се промива пясъкът. Това е само една подобна инсталация по поречието на Струма в Кюстендилско. До село Раждавица в труднодостъпна местност има още една. Според местните тя работи само нощем. Към село Шишковци има друга, още по-мащабна дейност, но тя се намира на частен терен. Но дори върху частен терен природните богатства са на всички.

От години сигналите на гражданите до институциите за тази дейност не водят до нищо. Според груба оценка стар багер - самоделна инсталация за пресяване, и помпа са инвестиция на стойност около 20 000 лева. Еколог обясни, че тази дейност създава риск за реката и за водните екосистеми. Тя дори може да пресъхне и да доведе до сериозни екологични последствия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във