Параграф22 Daily

§22 Новини

Има ли предел защитата на частната собственост?

Темата за неизбежната самоотбрана ии защитата на частната собственост отново дойде на дневен ред след като арендатор прегази и уби крадец в опит да го изгони от имота си. Дали деянието представлява превишаване на пределите на защитата на собствеността? Отговорът на този въпрос дават адвокат Александър Пелев и председателят на Българското либертарианско общество Стоян Панчев. „Това е поредният нагледен пример за това как една правоохранителна система в България, която е щедро финансирана и разполага с ресурс откъм хора, а пък и в последно време във вид на техника, не е в състояние да гарантира неприкосновеността на частната собственост”, коментира адвокат Пелев.

Той поясни, че една от функциите на правоохранителните органи е да създават усещане за сигурност у гражданите, но и такава за наказуемост на действията им. Юристът допълни, че не може да се слага на едни везни стойността, включително и емоционална, на едно селскостопанско животно и тази на един човешки живот. Според него земеделецът е извършил убийството в състояние на афект. „Правото да защитиш имота си е абсолютно. Всяко посегателство върху собствеността, на практика е посегателство над индивида”, коментира Стоян Панчев.

„Има проблем, но той не може да се разрешава с въоръжението на населението за въоръжена борба”, заключи Александър Пелев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във