Параграф22 Daily

Бивш директор на "Гражданска защита":

Има много скривалища, които не са в списъка на МВР

Има много скривалища, които не са описани в списъка на използваемите бомбоубежища, публикуван вчера. Не е ясно каква е причината, заяви в "Денят започва" Андрей Иванов, бивш директор на "Гражданска защита". По думите му класификацията първа и втора категория е вътрешноведомствена. Тя е зависимост в какво състояние са съоръженията и какви финансови средства ще се използват, за да бъдат пригодени системите в тях в идеален вид.

Иванов уточни, че до 1992 г. е имало нормативен акт, според който е било задължително във всички жилищни и обществени сгради да има и противорадиационни защитни съоръжения - по едно за всеки вход. В какво състояние са те обаче е друг въпрос, защото поддържането им е задължение на етажната собственост. За съжаление, по-голямата част не са в добро състояние, каза Иванов.

След 1992 г. задължението за строителство на такива съоръжения отпада. В смисъл такъв, че ако инвеститорът пожелае - прави бомбоубежища, ако не пожелае - като му дойде времето всеки да се спасява както намери за добре.

Според бившият директор на "Гражданска защита", през годините държавата не е отделяла почти никакви средства за поддържане наличните съоръжения, които са общинска и държавна собственост. Целево са отпускани средства в периодите на войните в Югославия, Кувейт, Ирак, но средствата са били основно за козметични ремонти, осигуряване на осветление и профилактика на вентилационните системи.

В бомбоубежищата могат да бъдат изградени съоръжения за автономна работа и живот по време на война и по-конкретно за защита от поразяващи фактори на ядрено оръжие. "Колко време може да се остане там зависи от състоянието на скривалището. Може дълъг период от време да се живее. Но обикновено те са предназначени за кратко да се влезе, да се защити населението от поразяващите фактори и след това да се излезе и да се води живот навън", допълни Андрей Иванов.

Иванов обясни, че поддръжката на скривалищата е задължение на собствениците, а в България може да се разделят на три – държавата, общините и частните собственици. "Тяхно задължение е да поддържат защитните съоръжения, а контролът е възложен на службата „Пожарна безопасност и защита на населението“, допълни бившият директор на "Гражданска защита".

Facebook logo
Бъдете с нас и във