Параграф22 Weekly

§22 Новини

Има несъответствие между действителните и отчетените бюлетини в Овчарци

Административният съд в Кюстендил констатира разлика в действителните бюлетини от гласуването за кмет в село Овчарци, Община Сапарева баня.


В съдебната зала се явиха представители на страните: адвокат Милен Попов, упълномощен представител на жалбоподателя ПП ГЕРБ; Александър Алащинов, председател на Общинска избирателна комисия - Сапарева баня; Йордан Куйов, новоизбрания кмет на село Овчарци. По време на заседанието бяха представени изисканите от съда изборни книжа, включително и бюлетините, използвани по време на втория тур от проведения избор.


Беше извършено няколкократно броене на откритите в чувала на Секционната избирателна комисия в село Овчарци бюлетини. По време на преброяването се установи, че за спечелилия кандидат Йордан Куйов има шест бюлетини в повече от тези, записани в протокола на избирателната комисия, а съответно за неговия претендент - Йордан Камджилов, с шест по-малко. Бяха преброени и недействителните бюлетини, като за една от тях съдът установи, че знакът "Х" не излиза от очертанията на квадратчето.


Спор между страните в съда възникна при отчитането на една бюлетина, която над отпечатаните за вота 1050 бройки. Върху нея няма отразен вот, няма и нито един печат. Тя е открита в последния разпечатан в изборния ден кочан от 50 бюлетини, като не е влизала в урната. "Индианската нишка е невъзможно без наличието на бюлетина с един печат, която да излиза извън помещението. Намерената бюлетина не съдържа нито един печат, тя е по образец и е била вмъкната в бюлетина, която е от кочана, от неизползваните бюлетини", обясни след заседанието председателят на Общинската избирателна комисия Александър Алащинов.


Според него откритата разлика в броя на бюлетините за двамата опоненти е заради броенето на секционната избирателна комисия и е пропуск на самата комисия. "Очакваме справката от Областна дирекция на МВР - Кюстендил, която да покаже дали има избиратели, които са допускани да гласуват без валиден документ за самоличност. Видяхте и бюлетината, която по начина, по който беше описано, че е намерена ми се струва изключително несъстоятелно. Не е възможно, при положение, че бюлетините са слепени, в тях да бъде открита друга бюлетина", заяви адвокат Милен Попов, представител на ПП ГЕРБ.


Следващото заседание по делото ще бъде на 16 април от 13:30 часа. Тогава трябва да бъде готова и справката от страна на Областна дирекция на МВР - Кюстендил, касаеща наличието на лица, гласували по време на изборите, но нямащи валиден документ за самоличност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във