Параграф22 Daily

§22 Новини

Има огромни касови наличности по фирмите, говорим за милиарди

"В НАП виждаме системно бездействие. 10 млрд. лева са отписани, няма какво да се направи за тях. Това е голям проблем. По-интересни са другите 10 млрд. лева - просрочени задължения с недостатъчно обезпечение. За тях можем да направим нещо. Там вероятно има длъжници от типа фирми с източване, трудно събираеми, но има и фирми, които и днес работят и получават бюджетни средства“.

Това каза пред БНР служебният министър на финансите Асен Василев. Той посочи, че от НАП се работи върху преглед на фирми, които получават голям държавен ресурс. „Там също има голяма концентрация. Миналата година 13-14 фирми са получили над 3 млрд. лева, тази година имаме четири фирми, които са получили 1,5 млрд. лева. Тези фирми се гледат като рискови, започват проверки. Когато имаш ползвател на такъв голям ползвател на обществен ресурс, трябва да направиш добър контрол по веригата“.

„Прави се анализ на касовите наличности по фирмите. По предварителна информация има огромни касови наличности - това са пари, които фирмата не държи в банка, а твърди, че държи в сейф. Говорим за милиарди... Ако е вярно купуването на гласове, вероятно това са парите за корупционен и тъмен бизнес. Ако тези пари ги няма в касата, първият въпрос към тези фирми е къде са парите... Става дума за сериозен ресурс, по който най-вероятно се е случвала корупцията и купуването на изборите“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във