Параграф22 Daily

§22 Новини

Има опасност почти 1 млн. столичани да останат без парно и топла вода

Поради неизпълнени изисквания за норми на азотни емисии от "Топлофикация София", има опасност тя да спре да работи и да остави над 400 000 домакинства и учреждения без парно и топла вода. Това заяви на брифинг в марламента лидерът на "Изправи се! Ние идваме!" Мая Манолова. Тя уточни, че без комплексно разрешително "Топлофикация София" няма право да работи, което означава, че близо 1 млн. столичани ще останат без парно и топла вода през следавщия отоплителен сезон. „Комплексното разрешително не е подновено от изпълнителната Агенция по околна среда вече 1 месец“, каза още Манолова.

Тя обясни, че е повдигнала този въпрос в пленарна зала, но вече две седмици няма никаква реакция от институциите, нито от столичния кмет и ръководството на Топлофикация София. "Крайният срок, в който трябваше да се инвестира в пречиствателни съоръжения, изтече преди една година до края на юли 2020-а", поясни още тя. "Въпросът тук е дали Йорданка Фандъкова и ГЕРБ залагат политическа мина за настоящата кампания, защото със сигурност те залагат икономическа мина за столичани, като смятат да оставят хората без парно и топла вода от 1 октомври", заяви Мая Манолова.

"Може да се стигне и до режим на тока", каза още тя и поясни:  „Средно на столичани отоплението на ток вместо отопление на парно ще им излезе 1152 лв. средно на отоплителния сезон, което е с 500 лв. повече от това, което би им струвало отоплението на парно".

Мая Манолова предупреди, че се предвижда и увеличение в цените. "КЕВР ще повиши цената на парното. От 1 януари то ще бъде с близо 20 % по-високо, но всъщност може и да не бъде, защото ако парното и топлата вода не бъдат доставени на столичани, то те поне ще си спестят увеличението на КЕВР".

Facebook logo
Бъдете с нас и във